Nasza “Bicicletta” pochodzi z Gwatemali, a dokładnie z regionów Heuhuetenango i Todos Santos Cuchumatan.
Występują tu wyjątkowe warunki klimatyczne tworzące mikroklimat, który idealnie sprzyja uprawie kawy.
Plantatorzy z Todosantarity pochodzą z gospodarstw położonych na wzgórzach Sierra de los Cuchumatanes.
Uprawa ziarna w tym regionie wyróżnia się tym, że po zerwaniu ziarna poddawane są obróbce na mokro i suszone na patio przez tak zwanych “smallholder producers“, czyli lokalnych rolników uprawiających kawę na niewielkich rodzimych plantacjach.
Następnie zostają wysłane do charakterystycznego dla regionu suchego młyna Fedecocagua, w którym usuwa się osłonkę, czyści i sortuje ziarna.
Smallholderzy wyjątkowo skupiają się na technice produkcji, tym samym dopieszczając własnym okiem jakość i unikatowość swoich ziaren.
Dzięki temu dziś możemy zaoferować Ci kawę o profilu sensorycznym czekolady z dominantą suszonej śliwki i grejpfruta.
Specyfikacja produktu
Czas schnięcia
10h
Application temperature
+5°C +30°C
Capacity
1L
Długość
20cm
Kolory
Tak
Kolory